Trapezy
Hiromi_Ise:

Przyjmując oznaczenia jak na rysunku, zapisz w języku wektorów założenie i udowodnij tezę
twierdzenia o długości odcinka łączącego środki ramion trapezu.
14 lut 13:13
Basia:
KL
→ = KA
→+AB
→+BL
→
KL
→ = KD
→+DC
→+CL
→
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2KL
→ = KA
→+KD
→ + AB
→+DC
→+BL
→+CL
→
2KL
→=0
→+ AB
→+DC
→+ 0
→
2KL
→ = AB
→+DC
→
wyciągnij wnioski
14 lut 14:01
Artur z miasta Neptuna:
spuszczasz wysokości wysokości z 'D' i 'C' nazywając punkty przecięcia tych wysokości z
wektorami KL i AB
piszesz, że AD = AE + ED tak samo z wektorem BC i 'kombinujesz'.
14 lut 14:23