Czworokąty
Hiromi_Ise: Punkty A, B, C, gdzie A = (2,1), B = (8,5), C = (4,5), są kolejnymi wierzchołkami trapezu ABCD
| | 1 | |
o podstawach AB i CD. Wiedząc, że |DC| = |
| |AB|, oblicz współrzędne punktu D oraz cosinus |
| | 2 | |
kąta DAB.
Aga1:

IABI=
√62+42=
√52=2
√13
ICDI=
√13
AB
→=[6,4]
DC
→=[3,2]
D(x,y)
[4−x,5−y]=[3,2]
x=1, y=3
Oblicz IBDI
W trójkącie ABD skorzystaj z twierdzenia cosinusów.
ejendi:
wektor AB={8−2,5−1}={6,4}
wektor DC ∥ do AB i 2DC=AB czyli wektor DC={6/2,4/2}={3,2}
to współrzędne D=(Cx−DCx,Cy−DCy)=(4−3,5−2)=(1,3)
kat DAB=różnicy katów kierunkowych między AD i AB a osią X
kąt A=arccos(ADx/|AD|)−arccos(ABx/|AB|)
ABx=6
|AB|=
√62+42=
√52
AD={Dx−Ax,Dy−Ay}={1−2,3−1}={−1,2}
|AD|=
√1+4=
√5
katα1=33,69
kątα2=116,56
kąt α2−α1=82,87