Rozwiąż nierówność
nieuk: Proszę o zrobienie tego zadania od samego początku do końca, bo już po prostu ręce mi opadają,
nie wiem, nie umiem − a muszę umieć

Rozwiąż nierówność.
|
2|x|−1|≤0
14 lut 11:21
Ted:
Wartość bezwzględna ... tylko ≥0
więc
| | 2 | | 2 | |
|
| −1=0 ... |
| =1 ... ⇒x=±2 |
| | IxI | | IxI | |
14 lut 11:27
nieuk: i tak należy wszystkie przykłady robić?
|2x−1|<3
tego chyba tak się nie da zrobić (twoim sposobem)
14 lut 11:32
Aga1: Tego nie ,ale
inaczej
14 lut 12:59
Basiek : z def.
Rozwiąż
14 lut 12:59
nieuk: kurcze, źle przykład przepisałem tam jest:
| 2|x| −1|<3
to wtedy jeśli dobrze rozumiem mam 2 przypadki:
2|x|−1<3 i 2|x|−1>−3
i wtedy znowu mam 2 nierówności z wartością bezwzględną
jak wtedy rozwiązać pierwszą nierówność (z drugą myślę że już sobie poradzę)
Jak to rozwiązać:
2|x|−1<3
14 lut 15:56
14 lut 16:00
Aga1: x≠0
14 lut 16:25