pochodne, asymptoty, ekstrema, monotonicznosc fynkcji
damianno:
1. dziedzina
2. granice na krancach dziedziny
3. y' , przedziały monotonicznosci, ekstrema
4.y" , wklęsłość i wypukłość, punkty przegięcia
5. asymptoty
14 lut 10:31
Aga1: Oblicz coś sam to Ci sprawdzę lub podpowiem.
14 lut 10:54
a: x−1≠0
x≠1
D∊(−∞,1)∪(1,+∞)
limx3/(x−1)2 = −∞
x→−∞z prawej str
limx3/(x−1)2=−∞
x→1 z lewej str
limx3/(x−1)2 = +∞
x→1 z prawej str
limx3/(x−1)2= +∞
x→∞ z lewej str
14 lut 10:56
a: y'=3x2*(x−1)2− x3*(2x−2) x4−4x3+3x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−
( (x−1)2 )2 ( (x−1)2) 2
14 lut 11:05
a: x2(x2−4x+3)
= −−−−−−−−−−−−−−−
(x−1)4
14 lut 11:06
a: funkcja rosnąca ⇔x2(x2−4x+3)>0
14 lut 11:07
a: x=0 lub x2−4x+3=0
Δ=16−12=4
x1= (4−2)/2= 1
x2= (4+2)/2= 3
14 lut 11:08
a:

f rośnie dla x∊(−
∞,1)∪(3,+
∞)
14 lut 11:13
a: f maleje dla x∊(1,3)
14 lut 11:13
a: ekstrema są w punkcie 3 ( 1 nie należy do dziedziny)
funkcja zmienia znak w punkcie 3 z − na + dlatego 3−maksimum lokalne
f(3)=27/4
14 lut 11:15