jak moge rozbic..
DZIADZIA: (18)1,5 *(12)=i sie zaczymałem w momencie 10√815
14 lut 10:02
Patri: =8 1510
14 lut 10:10
DZIADZIA: ok tyle to wiem chodzi mi o konkretny wynik czy to =512?
14 lut 10:11
Patri: ale to nie jest poprawnie zdaje się
14 lut 10:12
Patri: nie, nie 512
14 lut 10:13
pigor: ...

a może tak :
| | 1 | |
=(12)3*1,5*(12)1 =(12)4,5+1= (12)112= |
| = |
| | √211 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| . ...  |
| | √210+1 | | 25√2 | | 32√2 | |
14 lut 10:17
Patri: (18)32*(12)=
=(12)3*32*(12)=
=(12)92*(12)=
=(12)102=
=2 − 102= 2−5
14 lut 10:17
DZIADZIA: może tak całe zadanie Ci podam
Liczba a=(18)1,5 * (12)0 b=(√2)−8 c=[ (122]3
A. c<a<b
B a<c<b
D c<b<a
D b<c<a
14 lut 10:17
Patri: oj źle 112 zamiast 102
14 lut 10:19
krystek: (2−3)1,5*2−1=2−4,5−1=2−5,5=...
14 lut 10:19
Patri: no to 0 przy 12 trochę zmienia postać rzeczy ...
14 lut 10:19
krystek: To należy zaraz podać ,a nie tak!
14 lut 10:20
krystek: a=2−4,5 b=2−4 c=2−6
14 lut 10:22
DZIADZIA: no moze i tak, ale czy to zdanie trzeba liczyć czy już na pierwszy rzut oka wykluczasz jakies?
14 lut 10:23
krystek: masz uporządkować ! o 10:17 zapisałaś (łeś)
14 lut 10:28
DZIADZIA: | | 1 | |
oj przepraszam ja tam na poczatku bład zrobiłem jest ( |
| )1,5 * (12)0=...
|
| | 8 | |
sory Patri&pigor
14 lut 10:32
Aga1: Trzeba wnioskować.Z potęg o podstawie 2 ta jest najmniejsza, która ma najmniejszy wykładnik.
14 lut 10:35
Aga1: (2−3)1,5*1=2−3*1,5=
14 lut 10:37
DZIADZIA: czyli musze sprowadzac wszystko do 2?
a jak to sie ma do przykładu c ? czy to by było (12)−6?
14 lut 10:43
krystek: | | 1 | |
Sprowadzasz a)b) c)do jednej podstawy 2 lub |
| |
| | 2 | |
14 lut 10:45
14 lut 10:47
DZIADZIA: cvzy w przyladzie B (√2)−8=2 do potegi 12?
14 lut 10:50
DZIADZIA: czy dobrze zrobiłem B wyszło mi 2−4
14 lut 10:58
Aga1: b) dobrze.
14 lut 11:00