oblicz granicę ciągu
artek: proszę o sprawdzenie
n−
√n2+4=
| | n+√n2+4 | |
n−√n2+4* |
| = |
| | n+√n2+4 | |
14 lut 09:57
Aga1: Ostatnia linijka nie ma sensu,(niepoprawny zapis) chociaż granica wychodzi równa 0.
14 lut 10:09
artek: | −4 | | −4 | | −4 | |
| = |
| = |
| ? |
| n+n√1 | | n+n*1 | | 2n | |
14 lut 10:15
Aga1: Najpierw wykonujesz przekształcenia, a na końcu obliczasz granicę.
Nie możesz tak zapisywać., gdy już obliczasz granicę,
| | n | | 1 | | 1 | |
Np. limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| =1 |
| | n+1 | | | | 1+0 | |
14 lut 10:26
artek: czyli jak powinno być

mogłabyś końcówkę rozpisać
14 lut 11:13
Aga1: | | −4 | | −4 | | −4 | |
limn→∞ |
| =[ |
| ]=[ |
| ]=0 |
| | | | ∞(1+√1+0 | | ∞ | |
Niektórzy działania na granicach jakoś oznaczają np. biorą w nawias [].
14 lut 11:26
artek: dziękować
14 lut 11:30