Funkcje
Help me: Cały dzień uczę się funkcji i teraz dostałem jakiegoś zaćmienia.
Dla każdej z podanych funkcji sprawdź, czy podane obok liczby należą do zbioru jej wartości:
a) f(x) = x+5 ; x∊N ; 4 ; −3 ; 1,8 ; 20
| | 3 | |
b) f(x) = |
| ; x∊R − {2} ; 1 ; 2 ; 0 ; 4 |
| | x − 2 | |
Ktoś może mi wytłumaczyć jak to zrobić (umiem wyznaczać dziedzinę funkcji, a zbiór wartości nie
wiem jak to zrobić) i co oznaczają te liczby po prawej stronie każdego z przykładów. Z góry
dzięki
13 lut 23:08
Basiek : Które liczby co mają oznaczać?

Pytanie to brzmi inaczej tak: czy na tej właśnie funkcji (czy do funkcji) należy punkt, o
współrzędnej y=....
teraz już jaśniej?
13 lut 23:11
kamila: no w b) na pewno nie 2 bo jest poza dziedziną

a naturalne to całkowite dodatnie? jeśli tak to tylko 1,8 nie spełnia warunku
13 lut 23:12
kamila: i −3 też
13 lut 23:12
Basiek : Kamila mowa nie o dziedzinie, a o zbiorze wartości...
13 lut 23:12
Basiek : a) dla y=4 4=x+5 => x=−1 (nalezy)
dla y=−3 −3=x+5=> x=−8 (należy)
dla y=1,8 1,8=x+5... => x=..... więc NIE należy
itd...
13 lut 23:14
Mila: a) x+5 =4
x=−1 ∉N zatem 4 nie jest wartością tej funkcji
x+5 =−3
x=−8 ∉N j.w.
x+5 =1,8
x= −3,2 ∉N j.w.
x+5 =20
x=15∊N liczba 20 ∊do zbioru wartości tej funkcji
13 lut 23:15
ZKS:
Nie chcę się wtrącać ale w podpunkcie a) do zbioru wartości należy tylko liczba 20 ponieważ
x ∊ N.
13 lut 23:16
Basiek : ech... fakt, x∊N, a ja sobie przeczytałam, że do całkowitych.
13 lut 23:16
Basiek : ZKS zawsze musisz być ułamek sekundy szybszy?...
13 lut 23:17
ZKS:
Godzio mnie nauczył.
13 lut 23:21
Basiek : Coś w tym jest..., ale dla odmiany chciałabym chociaż ja raz być szybsza

Cóż, marzenie
ściętej głowy

w b) chyba wszystkie liczby za wyjątkiem 0 należą do zbioru wartości
13 lut 23:23
Help me: No dobra. To rozumiem. A teraz:
Określ dziedzinę funkcji:
a) f(x) = x+3
| | 2 − x | |
b) f(x) = |
| |
| | x2 − 14x + 49 | |
13 lut 23:41
Help me: No dobra. To rozumiem. A teraz:
Określ dziedzinę funkcji:
a) f(x) = x+3
| | 2 − x | |
b) f(x) = |
| |
| | x2 − 14x + 49 | |
13 lut 23:42
Basiek : a) D=R
b) x2−14x+49= (x−7)2≠0 ⇔x≠7=> D=R\{7}
13 lut 23:44
Help me: Kurcze, pomyliło mi się. Dziedzinę umiem. Chodzi mi o zbiór wartości dla obu tych funkcji.
13 lut 23:49
Mila: Jaki poziom nauki− LO czy studia?
f(x) − ZW =R pod warunkiem że D= R w Twoim (a) zadaniu było inaczej.( tam Ci policzyłam
wszystkie wartości)
Napisz dokładnie treść zadania b)
14 lut 16:00
kinga: okresl dziedzine funkcji y=√x−2
Df; x ∊
21 lut 20:58
kinga: prosze o rozwiazanie tejze funkcji nie wiem jak sie za to zabrac?
21 lut 21:00
Basiek: x−2≥0
x≥2
D=<2,+
∞)
21 lut 21:02