Funkcje
Help me: Cały dzień uczę się funkcji i teraz dostałem jakiegoś zaćmienia.
Dla każdej z podanych funkcji sprawdź, czy podane obok liczby należą do zbioru jej wartości:
a) f(x) = x+5 ; x∊N ; 4 ; −3 ; 1,8 ; 20
| | 3 | |
b) f(x) = |
| ; x∊R − {2} ; 1 ; 2 ; 0 ; 4 |
| | x − 2 | |
Ktoś może mi wytłumaczyć jak to zrobić (umiem wyznaczać dziedzinę funkcji, a zbiór wartości nie
wiem jak to zrobić) i co oznaczają te liczby po prawej stronie każdego z przykładów. Z góry
dzięki
13 lut 23:07
ja: za f(x) wstaw kolejne liczby i dostaniesz wyniki a zbiór wartości najłatwiej odczytać z wykresu
14 lut 16:24
Basiek : Ale to już było wczoraj− rozwiązane
14 lut 16:24
ja: np f(x)=4, więc
4=x+5 => x=−1
−1 jest liczbą naturalną więc należy do zbioru wartości
14 lut 16:26
Basiek : −1 nie jest liczbą naturalną ...
14 lut 16:27
Mila: −1 nie jest liczbą naturalną, zobacz wczorajsze rozwiązanie.
14 lut 16:28