Wyznacz sin(x+y) * cos(x+y)...
natalia: Mam takie zadanko...
Wyznacz sin(x+y) * cos(x+y) wiedząc, że cosx = 1/2, x∊(0 ; π), a cosy = √3/2, y∊(π ; 3/2π).
13 lut 23:03
Skylar : sin ( x + y ) = sinx*cosy +siny*cosx
cos ( x + y ) = cosx*cosy + sinx*siny
sin
2y + cos
2y = 1
| | 1 | |
y ∊(π ; 3/2π) więc sin y = − |
| |
| | 2 | |
sin
2 x + cos
2x = 1
| | √3 | | √3 | |
sin x = |
| v sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
x ∊(0 ; π) więc sin x = |
| |
| | 2 | |
teraz tylko popodstawiać dane wyliczyć i z głowy
14 lut 14:48