Znajdowanie funkcji odwrotnej
seba: Witam, mam problem ze znalezieniem funckji odwrotnej do
f(x) = (1−x)/(4+x)
Zdaje sie ze jest roznowartosciowa i "na", wiec funkcja odwrotna musi byc(?)
13 lut 22:40
krystek: wyznacz x i zamień "rolami"
13 lut 22:44
Aga1: y(4+x)=1−x
4y+yx=1−x
yx+x=1−4y
x(1+y)=1−4y
13 lut 22:45
13 lut 22:48
seba: wielkie dzieki
mam jeszcze problem z
f(x) = 2(x+5) − 1
wiem ze funkcja odwrotna do wykladniczej to logarytmiczna, np
log2(x) odwrotna to 2x
13 lut 22:53
seba: juz sobie poradzilem
13 lut 23:11