równanie logarytmiczne
Olka: log3x+6=5√log3x
jak to rozwiązać?
13 lut 22:37
krystek: Podstaw √log3x=t zał log3x≥0
t2−5t+6=0
13 lut 22:41
ZKS:
log3x ≥ 0 ∧ x > 0 ⇒ x ≥ 1 ∧ x > 0 ⇒ x ≥ 1
√log3x = t
t2 − 5t + 6 = 0
(t − 2)(t − 3) = 0
√log3x = 2 ∨ √log3x = 3
log3x = 4 ∨ log3x = 9
x = 81 ∨ x = 39
13 lut 22:42
krystek: i jeszcze zał x≥0
13 lut 22:42
Olka: dzięki

już rozumiem
13 lut 22:43
pigor: ...

np. tak :
w zbiorze
x∊(1;+∞) masz kolejno równania równoważne :
log3x+6=5√ log3x ⇔ log
3x−5
√ log3x+6=0 ⇔ log
3x−
√ log3x−6
√ log3x+6=0 ⇔
√ log3x(
√ log3x−1)−6(
√ log3x−1)=0 ⇔ (
√ log3x−1)(
√ log3x−6)=0 ⇔
√ log3x−1 = 0 lub
√ log3x−6 = 0 ⇔
√ log3x = 1 lub
√ log3x = 6 ⇔
log
3 x= 1
2 lub log
3x = 6
2 ⇔
x = 31 lub
x = 36 , czyli
x∊ { 3, 93 }={ 3, 243 } − szukane
rozwiązania danego równania . ...
13 lut 22:59
pigor: coś nie . tak już wiem źle rozłożyłem tu
i
... ⇔ log3x− 2
√log3x−3
√log3x+6=0 ⇔ i dalej jak wyżej
13 lut 23:05
Aga1: Założenia :
log3x≥0 i x>0
x≥1 i x>0
D=<1,∞)
14 lut 09:45