obliczanie pola graniastosłupa
KASIA: 1.oblicz długość krawędzi bocznej i długości krawędzi podstawy graniastosłupa prawidłowego
sześciokątnego którego najdłuższa przekątna wynosi 3√5 a pole powierzchni bocznej 54.
2. podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 i 4 oraz o kącie 60 stopni.
wiedząc że krótsza przekątna ma długość 4√3 oblicz pole powierzchni bocznej tego
graniastosłupa.
W MIARĘ MOŻLIWOŚCI PROSZĘ O RYSUNKI
13 lut 22:17
Anna: pomagam
13 lut 22:33
Anna: Kasiu, sprawdź dane do zad. 1. (pojawia się sprzeczność, brak rozwiązania)
13 lut 22:38
Anna: Przepraszam, to ja spisałam złą wartość przekątnej,poczekaj moment. Zaraz piszę.
13 lut 22:40
Anna:

| | 9 | |
Pb=6ah ⇒6ah = 54 /:6 ⇒ah = 9 ⇒ h = |
| |
| | a | |
Z rys. , z trójkąta mamy:
h
2+(2a)
2 = d
2
h
2+4a
2=(3
√5)
2
81 +4a
2 = 45a
2
4a
2 − 45a
2 + 81= 0
Podst. a
2 = t ⇒ 4t
2−45t + 81 = 0
| | 9 | |
Δ=729, √Δ = 27, t1=9, t2= |
| |
| | 4 | |
t=9 ⇒ a
2 =9 ⇒ a=3 , h = 3
lub
| | 9 | | 9 | |
t= |
| ⇒ a2= |
| ⇒ a= 1.5, h = 6 |
| | 4 | | 4 | |
13 lut 22:55
Anna:

zad. 2. a=6, b=4, α=60
0, d=4
√3, P
b=?
P
b= 2ah + 2bh
Ze wzoru cosinusów:
d
12 = a
2+b
2−2abcosα
d
12 = 6
2+4
2−2*6*4*cos60
0
d
12 =28 ⇒ d
1 =
√28 = 2
√7
h
2+d
12 = d
2
h
2+28= (4
√3)
2
h
2=48−28 ⇒ h=2
√5
P
b=2*6*2
√5 + 2*4*2
√5 = 24
√5 + 16
√5 =
40√5
13 lut 23:12