matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Średnia arytmetyczna
Betii:
Średnia arytmetyczna liczb 7,2,x,5,15,5,4x jest równa 7. Wyznacz x, oblicz madianę i dominatę tych liczb.
13 lut 22:15
Anna:
7+2+x+5+15+5+4x
=7 /*7
7
34+5x = 49 5x=15 ⇒ x=3 2,3,5,5,7,12,15 ⇒ M=5, D=5
13 lut 22:28