logarytmy
Ada: prosze o pomoc
log5x3 + 2logx=
13 lut 21:42
Kejt: 5logx3+2logx=log5x3+logx2=log(5x3*x2)=log5x5
13 lut 21:43
Ted:
...=log5x5
13 lut 21:46
13 lut 21:48
Ada: a cos takiego ?
2x+4−2x=45
13 lut 21:49
Ted: 2x(24−1)=45
13 lut 21:52
Kejt:
2x+4−2x=45
2x(24−1)=45
2x*15=45
2x=3
=log23
na pewno jest dobrze przepisane..?
13 lut 21:52
Ada: tak
13 lut 21:54
Kejt: no to x=log23
13 lut 21:54
Ada: a czy to jest dobrze ?
3x+3x+3−56=0
3x+3x/33−56=0/ x 33
3 x 3x+3x−3 x 56= 0
4 x 3x−168=0
4 x 3x=168 / 4
3x=42
x=log3 42
13 lut 21:58
Kejt: nie

3
x+3=3
x*3
3
13 lut 22:00
Kejt: powinno być:
3x+3x+3=56
3x+3x*33=56
3x(1+33)=56
dokończ..
13 lut 22:01
Ada: 1,3log 435 = 5 , nie wiem czy to tez dobrze lub to 0,6log0,615=15
13 lut 22:02
Ada: 3
x91+3
30=56 to trzeba wymnozyc czy jak kurde myslalam ze dobrze tamten przyklad zrobilam a
jednak klapa
13 lut 22:03
Kejt: 33=?
33+1=?
13 lut 22:05
Ada: 28
13 lut 22:07
Ada: 3x * 28=56
3x=28
3x= nie wiem ..
13 lut 22:09
Ada:
13 lut 22:23
Kejt: dzieliłaś 56 przez 28 i wyszło Ci 28? sprawdź na kalkulatorze..
13 lut 22:24
Ada: nie dzielilam odjelam
13 lut 22:27
Kejt: jak mogłaś odjąć skoro tam jest mnożenie?
13 lut 22:28
Ada: nie wiem
13 lut 22:32
Ada: a co z tymi innymi przykladami pomozesz ?
13 lut 22:33
Kejt: co jest działaniem odwrotnym do mnożenia?
nie rozumiem zbytnio o co z nimi chodzi..jakoś dziwnie to zapisałaś..
13 lut 22:36