Czworościan
Betii: Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi czworościanu foremnego, którego pole powierzchni
całkowitej jest równe 49√3cm2
13 lut 21:24
Ted:
P
c=a
2√3 ... wyliczysz a ...
a krawędzi jest

?
13 lut 21:33
enejdi:
Pole trójkąta równobocznego o boku a
P=ah/2
h=a√3/2
P=a2√3/4
Pc=4*a2√3/4=a2√3
a2√3=49√3
a=7
L=6a=42cm
13 lut 21:45
Betii: Nie rozumiem tego. Proszę napiszcie trochę jaśniej. Dziękuję . Betii
13 lut 22:11
Anna: | | a2√3 | |
Pc składa się z 4 trójkątów równobocznych, zatem PC = 4 * |
| = a2√3. |
| | 4 | |
Czyli a
2√3 = 49
√3 ⇒ a = 7.
A krawędzi jest 6, więc 6a = 42 cm.
13 lut 23:20
Betii: Anna: Dziękuję. Za średnię arytmetyczną również.

enejdi: Również dziękuję.
15 lut 07:55
Betii: Ted: Dziękuję również Tobie.
15 lut 07:58
Betii: Chciałam się jeszcze zapytać co się stało z √3 , po spierwiastkowaniu całej liczby?
15 lut 08:20
BLAZEJ_505: a2√3=49√3 (dzielisz obustronnie przez pierwiastek)
a2=49 ( pierwiastkujesz)
a=7
15 lut 08:52
Betii: Dziękuję Blazej. W końcu rozumiem.
15 lut 16:45