Równanie różniczkowe ze zmiennymi rozdzielonymi
raflp: Cześć wszystkim,
Wie ktoś może, w jaki sposób rozwiązać następujące zadanie:
Rozwiąż RR o zmiennych rozdzielonych:
2√ty' = √1 − y2
Siedzę już nad nim od ponad godziny i bzdury mi wychodzą x/ Z góry dziękuję za pomoc, gdyby
ktoś mi to krok po kroku wyjaśnił, to byłbym b. wdzięczny.
13 lut 21:10
raflp: Nie wiem czy ten wzór jest wystarczająco wyraźnie napisany, więc:
2 * √t * y' = √ (1 − y2)
13 lut 21:11
Krzysiek:
| | √1−y2 | |
y' = |
| (możemy 'zgubić' rozwiązanie, trzeba sprawdzić co się dzieje dla t=0 ) |
| | 2√t | |
| dy | | 1/(2√t) | |
| = |
| (podobnie jak wyżej, co się dzieje dla y=+/− 1) |
| dt | | 1/√1−y2 | |
| | dy | | dt | |
czyli: ∫ |
| =∫ |
| |
| | √1−y2 | | 2√t | |
13 lut 21:18
raflp: Dzięki wielkie
13 lut 22:01