Wyznacz miary kątów α i β.
diego626:

W trójkącie prostokątnym ABC z wierzchołka kąta prostego C poprowadzono środkową CD (rysunek).
Wyznacz miary kątów α i β.
13 lut 21:00
diego626: up
13 lut 21:58
pigor: ... otóż, w każdym trójkącie prostokątnym o kącie prostym w C długości |CD|=|AD|=|BD|= R −
długość promienia okręgu na nim opisanego , zatem α=50
o i β= 90
o−50
o=40
o i to tyle . ...
13 lut 22:10
dzidzia : Rozumiem jeśli opiszemy okrąg to te odcinki będą promieniami, ale skąd wiemy, że można opisać
okrąg
19 mar 20:58
Grzegorz Z.: @dzidzia: Na KAZDYM trójkącie można opisać okrąg. A w przypadku trójkąta prostokątnego, środek
okręgu opisanego zawsze leży w środku przeciwprostokątnej. Powinnaś to wiedziec od dawna.
13 mar 10:41