Oblicz pole
axe:

Oblicz pole zacieniowanej figury przedstawionej na rysunku
13 lut 20:08
Krzysiek: policz promień okręgu opisanego na tym trójkącie, a potem jego pole,
od tego pola odejmij pole trójkąta i podziel przez 3
13 lut 20:12
axe: a moglbys podac mi jeszcze wzor na ten promien?
13 lut 20:34
13 lut 20:35
axe: a ten wzor jest dobry czy nie ? R=2/3 x H, gdzie R – promień okręgu opisanego na trójkącie
13 lut 20:38
BLAZEJ_505:

6=a
√3
wyznacz a i promień to 2a z zależności trójkąta 30, 60, 90
13 lut 20:38
axe: a jeszcze takie pytanie bo obliczajac pole kola wyszlo mi 48π i nie wiem czy te π zamienic na
3.14 ?
13 lut 20:44
sam:
Tu H nie jest potrzebne.
| | 1 | |
Pole zacieniowanej figury = πR2 − |
| a2√3 |
| | 4 | |
13 lut 20:44
BLAZEJ_505: ja zawsze zostawiam π, jeżeli w zadaniu nie podanej informacji że trzeba podać wynik z
dokładnością do..
13 lut 20:45
axe: w sumie racja nie wiem po co H mi bylo potrzebne
13 lut 20:45
sam:
Jeśli mamy uwzględnić tylko to, co jest zakreskowane czerwonymi kreskami, to trzeba wziąć
trzecią część wyniku, który podałem
13 lut 20:46
axe: tylko Jeszce pytanko do @sam dlaczego w polu zacieniowanej we wzorze jest 1/4 ?
13 lut 20:46
axe: juz wiem skad sie wzielo to 4
13 lut 20:48
axe: moglby ktos sprawdzic jeszcze czy wynik sie zgadza? wyszlo mi 48π−36
√3
Z góry dzieki
13 lut 20:50
BLAZEJ_505: tak jest ok
13 lut 20:52
BLAZEJ_505: można jeszcze wyciągnąć 12 przed nawias 12(4π−3√3)
13 lut 20:53
axe: OK , dzięki za pomoc.
13 lut 21:04