pomocy
jarkoski: sin
4x+cos
4x=1 . mamy to obliczyć. Robię tak:
(sin
2x+cos
2x)
2 − 2sin
2cos
2x=1
1−2sin
2xcos
2x=1
sin
2xcos
2x=0
sin
2(1−sin
2x)=0 i dalej obliczam i wychodzi mi zła odpowiedź proszę o waszą pomoc

!
13 lut 19:47
Ted:
−

ciekawe wyciąganie przed nawias w ostatnim wierszu ...
13 lut 20:12
Basiek : To chyba z jedynki trygonometrycznej.

Pacze, pacze, błędu nie widzę : (
13 lut 20:14
krystyna: to trzeba udowodnić czy coo?
13 lut 20:15
Basiek : Nie, kolega obliczył, ale nie zgadza mu się z wynikiem i pyta, co ma źle
13 lut 20:16
krystyna: czy podać dla jakich x jest to prawdą?
13 lut 20:16
Tragos: hmm.. błędu nie widzę, może dalej coś źle odczytujesz?
13 lut 20:17
krystyna: no tylko u góry ma równanie, więc wygląda na zadanie typu wykaż..
13 lut 20:17
kornelia: x=o lub x=1?
13 lut 20:18
jarkoski: dobra sorki to jest poprawnie
13 lut 20:43
Aga1: sin
2xcos
2x=0
sinx=0 lub cosx=0
13 lut 22:38