Oblicz obwód trójkąta
diego626: Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość 8. Oblicz obwód trójkąta, jeśli
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 2.
13 lut 19:47
enejdi:
podstawa =8
kąt ostry przy podstawie α
tg(α/2)=r/8−r=2/6=1/3
tgα=2tg(α/2)/(1−tg2(α/2))
tgα=(2*1/3)/(1−1/9)=3/4
b/8=3/4, b=6
c=pierwiastek(82+62)=10
sprawdzenie
a 8
b 6
c 10
p=(a+b+c)/2
p 12
r=pierwiastek(p(p−a)(p−b)(p−c))/p
r 2
13 lut 21:15
Aga1:

Można tak.(x+6)
2=8
2+(2+x)
2
x
2+12x+36=64+4+x
2+4x
8x=32
x=4
a=2+x=6
b=8
c=6+x=10
13 lut 22:02
diego626: dzięki
15 lut 16:26