funkcja
PaNNa: Naszkicuj wykres funkcji f wyznacz wartości najmn. i najwiek. funkcji f w podanym przedziale.
a) f(x) = x2 − 2x , < −1 , 3 >
b)f(x) = −2 x2 + 4x + 6 , < 0 , 3 >
13 lut 19:43
kornelia: najpierw liczysz pochodną, wyznaczasz ekstrema, czyli przyrównujesz tą pochodną do zera.
podstawiasz to co ci wyjdzie oraz liczby z końców przedziałów i wybierasz najmniejszy i
największy wynik
13 lut 20:11
sam:
Bez przesady z tą pochodną, to jest przecież nędzna parabola
13 lut 20:12
PaNNa: pochodna czyli?
13 lut 20:13
PaNNa: proszę o pomoc w rozpoczęciu zadania
13 lut 20:15
sam:
| | 2 | |
Obliczamy xw wierzchołka paraboli, xw = |
| = 1 ∊ <−1, 3> |
| | 2 | |
Teraz obliczamy f(1), f(−1), f(3) i z tych liczb wybieramy najmniejszą i największą
13 lut 20:17
PaNNa: w przykładzie b . Licze z delty i x1 = −1 , x2= 3 tak?
13 lut 20:24
sam:
a po co x1 i x2, nie ma przecież polecenia dotyczącego miejsc zerowych
13 lut 20:29
PaNNa: dobrze czyli co mam dokładnie zrobić dalej ?
13 lut 20:30
PaNNa: licze q ?
13 lut 20:45
sam:
a co to jest q?
13 lut 20:48
PaNNa: prosze o pomoc w przykładzie b !
13 lut 21:29
Ted:
liczysz x
w ...
parabolka "smutna" ... węc to maximum ... f(1)
a wartość najmniejsza dla

?
13 lut 21:42
PaNNa: xw = 1
f(1) = 8
q= − delta / 4 a = 0
?
13 lut 22:35