ciągi arytmetyczne, wzór ogólny ciągu
Ania:

Bardzo proszę o pomoc.
Na rysunku przedstawiono dwa punkty należące do wykresu ciągu arytmetycznego (a
n).Wyznacz wzór
ogólny tego ciągu.
13 lut 19:38
krystyna: dwa dowolne punkty czy dwa pierwsze?
13 lut 19:41
Ania: Nie, te zaznaczone.
13 lut 19:42
Tragos: jak dobrze widzę, to
a
1 = −2
a
5 = 1
a
5 = a
1 + 4r
1 = −2 + 4r
3 = 4r
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 11 | |
an = −2 + |
| (n − 1) = −2 + |
| n − |
| = |
| n − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
13 lut 19:44
Ania: Dziękuję bardzo.
13 lut 19:46