Oblicz długości przyprostokątnych
diego626: Jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę 60 stopni, a przeciwprostokątna w tym trójkącie
ma długość 8 . Oblicz długości przyprostokątnych.
13 lut 19:25
krystyna: | | przyprostokątna przy kącie | | 1 | |
cos60= |
| = |
| |
| | przeciwprostokątna | | 2 | |
| | ta druga przyprostokątna | | √3 | |
sin60= |
| = |
| |
| | przeciwprostokątna | | 2 | |
13 lut 19:38
fisz: Jak w trójkącie prostokątnym masz jeden kąt i bok to tak naprawdę masz wszystkie boki. W tym
wypadku wiesz, ze jest to trójkąt 30, 60, 90, czyli korzystasz z tej własności. Ew. możesz
użyć odpowiedniej funkcji trygonometrycznej... Wiesz o co chodzi?
13 lut 19:41
13 lut 19:43
diego626: wiem, dzięki
13 lut 20:20