funkcja kwadratowa
woody: Rozwiąż równanie:
a)x−2√x−3=3
b)√x − 44√x + 4=0
13 lut 19:08
woody: proszę o pomoc
13 lut 21:14
fisz: a) Wystarczy podnieść do kwadratu i masz wszystko
x − 2√x−3=3
2√x−3= 3 − x
4(x−3) = x2 −6x + 9
4x−12=x2 − 6x + 9
x2 − 10x + 21 = 0
Dalej chyba wiesz, delta i pierwiastki.
b)
Tutaj używasz podstawiania:
√x − 44√x + 4 = 0
4√x = t
t2 − 4t + 4 = 0
Znowu delta, albo zauważasz, że to się ładnie układa do:
(t−2)2 = 0
Wiadomo, że t = 2 więc:
4√x = 2
√x = 4 ∨ √x = −4 →sprzeczne
x=16 ⋁ x = −16
13 lut 21:39
pigor: ...

lub np. tak :
a)
x−2
√x−3=3 ⇒ x−3 −2
√x−3=0 i
x ≥3 ⇒
√x−3(
√x−3−2)=0 ⇒ x−3=0 lub
√x−3=2 ⇒
x=3 lub x−3=4 ⇒
x∊ {3,7} −szukane rozwiązania ;
b)
√x−4
4√x+4=0 ⇒
4√x2−2
4√x*2+2
2=0 i x>0 ⇒ (
4√x−2)
2=0 ⇒
4√x=2 ⇒ x=2
4 ,
czyli
x=16 − szukane rozwiązanie danego równania i tyle . ...
13 lut 22:35