pomooocy !
Kingaa. : prosze o szybka pomoc.
Kingaa. : oblicz : ( tak na wrazie czego jak jest zapis np. 4 5/6 to znaczy <czytajac> cztery i
piec
szostych, czaicie ? )
1.
a) 5 1/6 − 2 6/7 * 4 1/5
b) 1 1/6 + 3 1/5 : 3 11/15
c) (1 1/3 − 3/4) * ( 2/7 + 11/14)
d) 1 3/7 : 2 2/3 * 1 5/9
2. Zapisz w postaci jednej potegi. Zakladamy, ze a ≠ 0
a) a −3 ( to jest tak do gory ) * a 4 ( tez do gory ) * a −7 ( tez tak do gory)
( kreska i pod spodem )
( a−2)−5 <to dwa tak jak wczesniej do gory, w sensie, ze wyżej troche od a tak jak potegi.
i tak samo z puatka jest, tez jak do potegi. ) dalej do tego jest −> : (a4)−3
3. oblicz
a) a−3 ( tez tak jakby do potegi ) * 3 do 8 * (3 do −2) i do pot.3
b) 2do3 : 2do −7
kreska
(2do −4)do −3
pliiis. pomocy
13 lut 19:07
ejendi:
2.
| a−3*a4*a−7 | |
| |
| (a−2)−5*(a4)−3 | |
łatwiej obliczyć niż zapisać
przy tych samych podstawach
mnożenie to wykładniki dodajemy
dzielenie to odejmujemy
potęgi potęg, wykładniki mnożymy:
| a−3+4−7 | | a−6 | | a−6 | |
| = |
| = |
| |
| a(−2*−5)+(4*−3) | | a10−12 | | a−2 | |
a
−6−(−2)=a
−4
poćwicz zapisywanie w edytorze bo twój tekst t niezła łamigłówka
14 lut 12:22