zbadać monotoniczność wyznaczyc ekstrema lokalne
daniel: pomóżcie
x≠0
i dalej...nie wiem
13 lut 19:01
Tragos: D = ?
f'(x) = 0 ⇔x ∊ ?
f'(x) > 0 ⇔x ∊ ?
f'(x) < 0 ⇔x ∊ ?
13 lut 19:03
daniel: i jeszcze x>0,bo dodatnie się logarytmuje?
D(0;+∞) ?
13 lut 19:06
krzysztof: żle podzieliłeś.
13 lut 19:06
krzysztof: teraz 1−2lnx=0
13 lut 19:07
krzysztof: √e=x
13 lut 19:10
daniel: dziedzina dobra?
−2lnx=1
e
−1/2
13 lut 19:12
daniel: ?... jak ci wyszło √e
13 lut 19:14
Tragos: 2lnx = 1.........
x = e1/2 = √e
13 lut 19:15
daniel: ok, czaje...i co z tym zrobić
13 lut 19:16
krzysztof: dziedzina ok.
−2lnx=−1
√e=x
13 lut 19:16
krzysztof: i teraz musisz sprawdzić dla jakich x (mniejszych czy większyc od √e) pierwsza pochodna jest
większa od 0 (wtedy funkcja rosnąca) i kiedy mniejsza od zera (funkcja malejąca
13 lut 19:18
13 lut 19:24
13 lut 19:24
daniel: hyy...chyba założę nowego posta na te dwa warunki

1)1−2lnx>0
...
13 lut 19:36
daniel: 1) 1−2lnx>0 i x
3>0
lnx<
√e i x>0
xε(0;
√e)
2) 1−2lnx<0 i x
3<0
lnx>
√e i x<0
sprzeczne
dobrze?
13 lut 21:05
daniel: ?
13 lut 21:21
daniel: wie ktoś czy dobrze rozwiązane
13 lut 21:36
daniel: pomoże ktoś...
14 lut 10:35
Aga1: Drugiego warunku nie ma co rozpatrywać, bo dziedziną jest R
+
Wiesz już, gdzie funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
Teraz
1−2lnx<0 i x
3>0
Rozwiąż
Podaj przedziały monotoniczności i oblicz ekstremum.
14 lut 10:49
daniel: mówisz że nie trzeba rozpatrywać,ale to co podałaś to właśnie drugie równanie

ekstremum to x=
√e
rośnie od 0 do
√e
a maleje..?.
14 lut 10:55
Aga1: Ogólnie to
| x | |
| >0⇔x>0 i y>0 lub x<0 i y<0 |
| y | |
| x | |
| <0⇔x<0 i y>0 lub x>0 i y<0 |
| y | |
Ale Ty nie rozpatrujesz tego przypadku, gdzie mianownik jest mniejszy od zera ze względu na
dziedzinę.
14 lut 11:06
Aga1: 1−2lnx<0 i x3>0
odp x>√e
f maleje (0,√e)
rośnie(√e,∞)
ymin=f(√e)=
14 lut 11:09
daniel: ahaa,
maleje x>√e i x>0
(część wspólna)
xε(√e,+∞) ?
14 lut 11:10
daniel: dzieki
14 lut 11:10
Aga1: Pomyłka.
Powinno być
f rośnie
maleje
ymax=
14 lut 11:12
daniel: ? dziedzina tu jest dobra D(0;+∞)
czy ma być jeszcze x≠1, D(0;1)(1;+∞)
14 lut 17:03