dzielenie wielomianów
jarke: Jednym z pierwiastków wielomianu W(x)= x3+mx2+nx+2 jest liczba 1. Reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez dwumian x+1 jest równa 4. Oblicz współczynniki m i n.
W(x)= x3+mx2+nx+2;
więc mamy w(1)= 1 + m + n + 2 = 0;
m+n+3=0;
i teraz pojawia się mój problem, jak wykorzystać wiedzę o tym, że reszta dzielenia przez
dwumian x+1 wynosi 4.
proszę o w s k a z ó w k i.
13 lut 18:27
Basiek : W(−1)=4
13 lut 18:29
AC:
Tzn.
W(−1) = 4
13 lut 18:30
jarke: no jasne... haha, porażkaaaa
dzięki Baśiek
13 lut 18:31
Basiek : 
Ależ wszyscy dziś krytycznie do siebie się odnoszą
13 lut 18:32
jarke: czy Ty też walczysz z rozszerzeniem w tym roku Basiek ?
13 lut 18:33
Basiek : Też walczę

Będę walczyć... od jutra?
13 lut 18:34
jarke: hehe, skąd ja to znam...

zdążymy do maja aby?
13 lut 18:36
Basiek : Mam pewne wątpliwości.

W ogóle, szukam motywacji.
13 lut 18:37
jarke: a jesteś przed feriami czy po?

bo mam radę dla CIebie...
13 lut 18:37
Basiek : Właśnie przeżywam dzień pierwszy.
13 lut 18:38
jarke: a ja dzisiaj przeżyłem pierwszy dzień po feriach
a przed mówiłem sobie, w ferie przycisnę bardziej... i skończyło się na kilku godzinach pod
koniec w ramach przygotowywań do sprawdzianu z prawdopodobieństwa

a mówiłem sobie: chociaż dwie godzinny dziennie. haha
13 lut 18:39
jarke: m=0, n=−3 tak mi wyszło i zastanawiam się czy dobrze czy źle
13 lut 18:40
Basiek : Hahah

Moja krew.
Tam gdzieś była ukryta ta cudowna rada?
13 lut 18:40
jarke: miała brzmieć: nie mów sobie przed feriami, że zaczniesz w ferie, bo nie zaczniesz
13 lut 18:41
Basiek : Wtedy pierw. byłoby 1(tu się zgadza) i −2, więc stawiam na to, że ok

Liczyć tego nie będę
:
13 lut 18:43
jarke: tak, dobrze jest.
na próbnych są te zadania jakieś inne niż w książkach, jakby nieco prostrze...

geometria analityczna dzisiaj mnie czeka. taramtamtam
13 lut 18:46
Basiek : Na próbnych? Może tak... , ale na zwykłych, niekoniecznie.

Analityczna fajna jest. Muszę tylko dowiedzieć się, jaki jest wzór na dł. wektora, bo przez to
ostatnio poległam

.
Swoją drogą− to powyżej było raczej pouczeniem niż radą

. I wcale NIE podniosło mnie na
duchu.
13 lut 18:47
jarke: powieś sobie kartki typu: umyć zęby to : zrobić zadanie
13 lut 18:49
Basiek : Ja zawsze robię takie plany dnia.
1)zrobić zad. z polskiego
2) zjeść obiad
3)zrobić zad. z mat.
4) wypić kawę...
Ale wiesz, że od 18 lat nie udało mi się ŻADNEGO takiego planu wykonać w całości?

Albo
chociaż w połowie...
13 lut 18:51
jarke: zadanie z polskiegoo, no tak, byłem zagrożony z polskiego na I semestr...

planuję codziennie od dzisiaj siedzieć z matą
dwie godzinnki minimum, żeby robić więcej tych zadań i myślę że jak się wezmę to nie ma ...
13 lut 18:54
Basiek : Szczerze? Nie wierzę, ze Twoje "2h dziennie" potrwa dłużej niż 4 dni

Ale powodzenia.
13 lut 18:55
jarke: napisałem sobie kartkę na lustrze w łazience jedną, obok: ZĘBY

, a drugą na monitorze!

dzisiaj będzie pierwszy dzień, cel: wejść w taki nawyk, jak mycie zębów

będzie dobrze! i TY spróbuj!

nie będę sam, haha
13 lut 18:56
Basiek : Rodzice by mnie z domu wyrzucili, gdybym wszędzie fiszki przyklejała

Dlatego przyklejam je
tylko w swoim pokoju. I na mnie to nie działa. Wybacz
13 lut 18:58
jarke: to przypomnienie w telefonie?
13 lut 19:02
Basiek : E, skąd. Podświadomie by mi znikał

Zresztą, już teraz czasem przez cały weekend zapominam,
że coś takiego istnieje. Chyba, że coś chcę

To ja proponuję inaczej.

Umawiamy się, że oboje spędzamy min. 2h nad matmą i chwalimy się,
co w tym czasie zrobiliśmy ?

Nie wiem, na ile to jest motywacja dla Ciebie
13 lut 19:05
jarke: pomysł brzmi całkiem nieźle. i jest to pewna forma motywacji

, jakaś na pewno

czasami można robić nawet te same zadania!

ale co, od dzisiaj?
13 lut 19:07
jarke: wziąłem kolejne zadanie z książki i i leżę...
Proste proste l:y=mx+n i k:y=nx+m są prostopadłe. Ich punkt przecięcia leży na prostej o
równaniu y=−2x. Wyznacz równania prostych l i k.
coś mi nie wychodzi, ale próbuję
13 lut 19:21
Basiek : Hm, kurcze. Przysnęłam.

Od jutra, co?
| | 1 | |
m=− |
| −> podstaw do obu funkcji  |
| | n | |
Potem porównujesz.
y
k=y
l

Jak tak robisz, to zapisz mi, ile Ci wyszło w tej jakby ostatniej linijce
13 lut 19:23
jarke: | | −1 | |
a ja próbowałem coś z n= |
|
|
| | m | |
czyli coś w dobrym kierunku szedłem, ok!
13 lut 19:25
Basiek : Możesz też pod n podstawiać, jasne
13 lut 19:26
Basiek : Mnie wyszło, że pkt wspólny A(1,−2)
13 lut 19:32
jarke: ja jestem na x=1 i że n nie ma rozwiązań x
2+1=0
i i ii i ii ii i i hmmmmm
13 lut 19:34
jarke: znaczyyy n2+1=0 !
13 lut 19:35
jarke: i podstawiam do y=−2x za x =1
tak mam!
13 lut 19:36
Basiek : {m=−1 {m=1
{n=1 LUB {n=−1
?
13 lut 19:46
jarke: mamy policzyć równania prostych L i K

a nie m i n
a co do n to mi wyszło
że (x−1)(n
2+1)=0 w podstawieniu o którym mówiłaś...
a w odpowiedziach, jak zwykle, kosmiczny wynik

podać je?
13 lut 19:49
Basiek : Podaj, podaj
13 lut 19:49
jarke:
l: y= −(1+
√2)x +
√2−1
k: y=(
√2−1) −
√2−1
13 lut 19:52
Basiek : Hm, widzę już, dlaczego moje rozwiązanie jest błędne (pomyliłam znak), aczkolwiek nie wiem, jak
dojść do tego czegś tu.
13 lut 19:53
jarke: i ja nie mam pomysłów
ciekawe czy ktoś zajrzy tu i je rozwiążę

hmmm i co teraz...

a i nie ma od jutra, od dzisiaj dwie godziny!
13 lut 19:55
Basiek : AaaaAaaaAaaaAAaaaA.
−2=1*n+m
itd.
13 lut 19:55
Basiek : n
2+2n−1=0
n=−1−
√2 lub n=
√2−1
m=−{1}{n}, więc wszystko się zgadza.
13 lut 19:58
Basiek : Z jakiej książki to zadanko?
13 lut 19:59
jarke: no tak, wszystko logicznie... i mi wyszło

nowa era 2012, rozszerzona mata, taka cała biała z kasztanem i liściem kasztanowym na okładce.
ciekawe zadania tu są
13 lut 20:05
Basiek : O fe!

Ostatnio dostałam z tego arkusz i miałam zrobić..., nie umiałam prawie NIC

Całkiem
inny typ zadań

Szukałam w sieci tego, ale nie znalazłam.

(Aż dziwne).
I wiesz co?

Od jutra, właśnie wychodzę

Umawiamy się na forum? Jutro? Na którą godzinę?
Czy jak?
13 lut 20:10
jarke: nie wiem, jak chcesz!

od 16:30 jestem w domu
13 lut 20:18
Basiek : Hm, ja jestem cały dzień będę... aż do 17:20

A potem będę o 20.

To może o 20:10?
13 lut 20:19
jarke: w porządku!

forum czyyyy... ?
13 lut 20:20
Basiek : to: czyyy.
13 lut 20:22
jarke: czyli e−mailowo?
13 lut 20:23
Basiek : Mnie pasuje
13 lut 20:24
jarke: kurde noo
13 lut 20:25
Basiek : Taaaak?

Co kurde? Gdzie ?
13 lut 20:26
jarke: dobra, wygrałaś

wybierasz w nagrodę gdzie
13 lut 20:28
Basiek : Wesołe Miasteczko?

hahaha
Chociaż nie bardzo wiem, o czym mówimy

Mail może być ten, łap: basiek@gg.pl
13 lut 20:28
jarke: chcesz też mój?
13 lut 20:30
Basiek : Możesz coś zwyczajnie napisać?

Bo na tym mailu, to ja nie ogarniam książki kontaktów, ani
nic.

Zazwyczaj używam bardziej spersonalizowanej poczty
13 lut 20:31
Tragos: nie podawaj, jeden email nam do spamowania wystarczy
13 lut 20:31
Basiek : Tragos nie ma problemu.

Aktualnie jest tam 695 nieprzeczytanych wiadomości−> czyt. spamu.
13 lut 20:32
jarke: czyli nie odpisałabyś na mojego skoro tyle śmieci tam jest!1

hehehehe
13 lut 20:33
Tragos: to będzie więcej

nie no, aż tak bardzo to mi się jeszcze nie nudzi
13 lut 20:33
Basiek : Odpiszę, spokojnie.

Będzie mi się świeci i mnie denerwować, więc otworzę
Tragos Ja się czuję urażona. Jakby czytać między wierszami, to można by dojść do wniosku,
że moja osoba jest kiepską alternatywą nawet jak baaaardzo się człowiekowi nudzi
13 lut 20:35
jarke: w porządku!1
będzie Ci świeci jutro wieczorem
Tragos wpadłeś
13 lut 20:37
Tragos: i to jak
13 lut 20:42
Basiek : hahaha

Buzi−buzi.

Tymczasem idę, trzymajcie się chłopaki
13 lut 20:44