granica
elena: mam taka granice i muszą ją obliczyć z reguły De L'Hospitala
lim eX − e−xx
x→0
13 lut 17:51
Tragos: (ex − e−x)' = ex + e−x
(x)' = 1
13 lut 17:54
13 lut 17:54
elena: wiem tak, próbowałam i mi wyszło 0. a w odp w książce na być 2. gdzie ja mogę robic błąd?
13 lut 17:55
krzysztof: | | 1 | |
limx→0 = ex −e−x (−1) = lim ex + |
| = 2 |
| | ex | |
13 lut 17:56
elena: kurcze, zapomniałam ze e
0 = 1. dzięki za oświecenie
13 lut 17:56
elena: muszę sie jeszcze zapytać , dlaczego jest to mnożone razy (−1)?
13 lut 18:01
pigor: a jak nie chcesz z reguły H , to np. ...

tak :
| | ex−e−x | | 2e−x(e2x−1) | | 2 | | e2x−1 | | 2 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| *lim |
| = |
| *1=2 |
| | x | | 2x | | ex | | 2x | | 1 | |
x→0
13 lut 18:02
elena: hehe, dzięki, ale regułę H bede miała na klasówce, wiec musze ja umieć na błysk

a wracając
do (−1) moge sobie sama tak pomnożyć czy skądś mi się to wzięło? sorki za dociekliwość
13 lut 18:06
krzysztof: bo pochodna z wyrażenia e−x to jest e−x razy −1 (pochodna funkcji złożonej)
13 lut 18:08
elena: aha.....no to teraz wszystko rozumiem

jeszcze raz wielkie dzięki
13 lut 18:09