zbadać ciągłość
daniel: proszę o sprawdzenie
| | ⎧ | 1−x−2x2, x<0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | e−x, x≥0 | |
podstawiam za x,0
1)f(0)=1−0−0=1
2)f(0)=e
−0=e
0=1
obydwie funkcje są równe wiec funkcja jest ciągła
(to wystarczy na odpowiedz na kolokwium?)
13 lut 17:44
Aga1: Nie, bo 0 nie możesz podstawić do pierwszego wzoru, bo 0 nie należy do przedziału(−∞,0)
Musisz policzyć granicę lewostronną i prawostronną w 0.
eśli te granice będą sobie równe i równe wartości obliczonej w 2) to odp. funkcja jest ciągła
w 0.
13 lut 17:53
daniel: coś takiego?
lim
x→0+ 1−x−2x
2=1−0−2*0
2=1
lim
x→0− e
−x=e
−0=e
0=1
jak nie to mogłabyś to rozpisać...
13 lut 18:04
Aga1: Tam gzie jest 0+ powinno być 0− i na odwrót.
I będzie dobrze , krótki komentarz , lub przytocz definicję.
13 lut 18:09