ciag ?
hh: Według znanej legendy, wynalazca szachów na pytanie swojego władcy, jaką nagrodę pragnie
otrzymać, odpowiedział:− Na pierwszym polu szachownicy połóż, Panie, jedno ziarno pszenicy, na
drugim − dwa ziarna, na trzecim − cztery ziarna, na czwartym− osiem ziaren i tak dalej.
a) Ile ziaren pszenicy zażądał wynalazca szachów?
b) Zakładając, że osiem ziaren pszenicy zajmuje objętość jednego centymetra sześciennego,
oszacuj liczbę kilometrów sześciennych,jaką zajęłyby ziarna, których zażądał wynalazca
szachów. W obliczeniach przyjmij, że 2 10 ≈ 103
264 − 1 = 264
potrzebuje jakiejs wskazowki, wydaje mi sie ze to jest ciag geometryczny, myle sie?
13 lut 17:35
hh: a i tam ma byc : 264 − 1 = 264
210 = 103
13 lut 17:36
hh: q= 2
mam obliczyc sume 64 wyrazow ?
13 lut 17:39
Tragos: a1 = 1
a2 = 2
a3 = 4
a4 = 8
q = 2
jest to ciąg geometryczny o ilorazie 2
a) szachownica ma 64 pola, więc oblicz S64
13 lut 17:39
hh: tak obliczylam, wyszlo mi 264
ciekawe czy dobrze..
13 lut 17:42
hh: a w B co zrobic ?
13 lut 17:45
hh: jakas wskazowka ?
13 lut 17:53
ablikexe: a) masz policzyć a1 + a2 + ... + a64, an = 2n−1, więc masz policzyć:
20 + 21 + 22 + ... + 263 = 264 − 1 ≈ 264 ≈ 16 * 1018
b) (16 * 1018 ziaren) / (8 ziaren/cm3) = 2 * 1018 cm3= 2 * 1012 m3 = 2000 km3
13 lut 18:06
hh: dzieki Ci wielkie
13 lut 18:11
hh: mozesz mi powiedziec jeszcze
dlaczego 16 * 1018 * 8 = 2 * 1018 ?
13 lut 18:14
hh: kurde czaje, tam jest podzielic

D
13 lut 18:14