rozwiąż równanie sin2x=1
tosia: poszę pomóżcie rozwiązać równanie sin2x=1. pewnie to szalenie proste ale ni w ząb nie kumam tej
trygonometi. Z góry bardzo dziękuje.
13 lut 17:29
Aga1: Sin jakiego kąta (najbliżej osi y po prawej stronie) jest równy 1?
13 lut 17:31
Tragos: t = 2x
sint = 1
| | π | |
teraz zobacz na wykres sinusa, przyjmuje wartość dla argumentu |
| i powtarza się co 2kπ |
| | 2 | |
13 lut 17:33
Aga1: x=
dokończ
Sinx=a, gdy a=1 lub a=−1, lub
a=0 jest tylko jedna seria rozwiązań
13 lut 17:33
tosia: dziękuje za pomoc
13 lut 17:57