równanie
Andrzej: Mógł by ktoś to rozwiązać w jakiś przejrzysty sposób?
13 lut 17:11
Kejt:
4(2
√3−x)=2
√3*x
8
√3−4x=2
√3*x
teraz 'x' na jedną stronę, reszta na drugą:
8
√3−4x=2
√3*x
−4x−2
√3x=−8
√3
4x+2
√3x=8
√3
wyłączamy 'x' przed nawias:
4x+2
√3x=8
√3
x(4+2
√3)=8
√3
dzielę przez nawias, żeby wyznaczyć 'x':
x(4+2
√3)=8
√3
teraz musisz tylko usunąć niewymierność..jakby co to pytaj.
13 lut 17:23
Andrzej: No właśnie do tej postaci też doszedłem i mi jakoś nie chce wyjsc

wynik to x=8
√3−12
13 lut 17:26
Andrzej: a kurcze mam mam bład, przeoczenie dzieki
13 lut 17:27
Aga1: Pomnóż licznik i mianownik przez 4−2√3 i wyjdzie.
13 lut 17:28