| 2+2n | ||
Czyli 930= | *n | /n | |
| 2 |
| 930 | 2+2n | ||
= | | *2 | ||
| n | 2 |
| 1860 | |
=2+2n | −2n | |
| n |
| 1860 | |
−2n=2 | |
| n |
1860−2n2=2n
0=2n+2n2−1860
i teraz miejsca zerowe i koniec tak?
Licz miejsca zerowe
Δ=4+14880
P{Δ}=122
| −2−122 | ||
x1= | =−31 | |
| 4 |
inne zadania :
| 2+2n | ||
930= | *n ⇔ 31*30=(n+1)* n ⇒ n=30 − szukane rozwiązanie . ... ![]() | |
| 2 |
ale na to już za tępy jestem
Pigor, ale fajne 
oszczędzać czas, którego
bardzo mało masz na egzaminie, kartkówce itp, itd. a tu przecież n∊N i po prawej stronie
masz iloczyn dwóch kolejnych liczb , więc szybko szukasz w swojej pamięci operacyjnej takie
właśnie 2 liczby , przecież 9=3*3 , a 900= 30*30 , no to masz ...
30*31=
i jak to
zrobiłeś warto krótko uzasadnić, aby nikt nie posądził cię o ...
ściąganie
W klasie 4tf jest 18 dziewcząt i 6 chłopców, zaś w klasie 3tf 20 dziewcząt i 4 chłopców.
Rzucamy kostką do gry: jeśli wypadnie parzysta liczba oczek to wybieramy jedną osobę z klasy
4tf, a jeśli nieparzysta liczba oczek to z klasy 3tf. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że
wylosowaną osobą będzie chłopak?
| 2−√2 | ||
x= | ||
| 2 |