matematykaszkolna.pl
Arkusze Basiek : Arkusze Witajcie emotka Dziś zaczęły się ferie, więc... czas najwyższy wziąć się do pracy. I to ponoć najwyższy czas na arkusze. Chyba jestem w stanie się zgodzić. Nie wiem tylko, jak je rozwiązywać, żeby były z największym pożytkiem dla mnie. Jeśli czegoś nie umiem (czyli spooorej części), to powinnam zerknąć na jakąś podpowiedź, czy początek rozwiązania? Czy raczej zostawić, a potem zerknąć na całe rozwiązanie? A może (jak robiłam zawsze) zostawić na "kiedyś, przy okazji tego działu"? No i mam sobie ustawiać przepisowy czas, czy tak po prostu robić, jak zwykłe zadanka? Normalnie... 2 tygodnie to nie jest jakoś szczególnie dużo czasu, a chciałabym je spożytkować jak najlepiej. Jakieś sugestie? Bo wszystkie mile widziane
13 lut 15:41
Krzysiek: Jak czegoś nie rozumiałem to patrzyłem na wskazówki (jeżeli były) jeżeli to nie pomogło to na całe rozwiązanie. Nie ma sensu zostawiać na potem, bo z reguły i tak już do tego nie wracałem. Ja nigdy nie robiłem zadań na czas, bo i tak to nie jest to samo co w szkole, w stresie emotka Myślę, że nie warto przerabiać zadania które się wie jak zrobić, co najwyżej można zobaczyć na rozwiązanie. Lepiej się skupić na konkretne działy, które nie rozumiemy, bo matura to chyba zawsze konkretne typy zadań, które zawsze się pojawiają.
13 lut 16:06
Basiek : Właśnie... niekoniecznie. Mam takie działy (myślałam, że mam!), z których zadania zrobię. Po ostatniej (środowej) próbnej maturze w szkole, aktualnie wiem już, że nie wiem nic. emotka
13 lut 16:08
Krzysiek: A stereometria? przecież, to chyba się zawsze pojawia i 'wystarczyło' przerobić paręnaście zadań na lekcjach.
13 lut 16:10
Basiek : Stereometrię dopiero zaczęliśmy przerabiać emotka A ona nigdy nie była (i chyba nie będzie) moją najmocniejszą stroną, bo jakby nie patrzeć, moja wiedza z tego zakresu z gimn. sięga obliczenia V, gdy mam podane a,b,c Rzeźnia
13 lut 16:12
Krzysiek: trzeba się orientować jakie kąty mamy znaleźć/mamy dane i korzystamy prawie zawsze z tw. Pitagorasa lub tw. cosinusów i to chyba tylko tyle jest nam potrzebne emotka planimetria, to podobieństwo i Tales (z reguły jak są jakieś dowody) Gorzej z prawdopodobieństwem bo to większe zakres zadań jest emotka
13 lut 16:17
Basiek : Prawdopodobieństwo akurat lubię. A co do stereometrii... cóż, możliwe. Sporym problemem są dla mnie błędy rachunkowe, które są wszędzie. Ostatnio poległam też przy "Udowodnij, że coś tam coś tam jest podzielne przez 9", planimetria.... tak, to też nie jest moja mocna strona. Poza tym, wszyscy radzą robić arkusze, widzę, że Ty prezentujesz trochę inny punkt widzenia emotka
13 lut 16:20
Aga1: Zadania z wartością bezwzględną : równania ,nierówności, funkcje.
13 lut 16:21
Basiek : Zadania z wartością bezwzględną : równania ,nierówności, funkcje. Póki to nie są równania trygonometryczne oraz logarytmiczne, to w większości daję radę
13 lut 16:22
Aga1: Arkusze tak , jeśli materiał jest powtórzony. Możesz robić próby z wyliczonym czasem.
13 lut 16:24
Basiek : Tzn. jak "materiał jest powtórzony" ? W ogóle to, witaj Aga emotka
13 lut 16:25
Aga1: Witaj Basiek Miałam na myśli , że wszystkie działy powtórzone , a potem szlifowanie i " skakanie po działach". Dobrze jest przerobić arkusze z lat ubiegłych, by mieć orientację w stopniu trudności.
13 lut 16:33
Basiek : Hm, cóż. Dużą część powtórki zrobiliśmy już, bo zaczęliśmy gdzieś w październiku. Tzn. przerabialiśmy sobie zadania z Podkowy. Albo wręcz robiliśmy przy okazji tematu, jako drugi zbiór. To się liczy? Bo jeśli o całkowite przerobienie materiału+ powtórzenie chodzi, to my nawet materiału nie przerobiliśmy. A co do arkuszy... na 2 lub 3 patrzyłam i hm... tak, trudne. Na moje oko za dużo planimetrii i stereometrii.emotka
13 lut 16:36
Aga1: Połowę zadań ogólnie mówiąc z geometrii . Geometria płaska, przestrzenna,analityczna i trygonometria.
13 lut 16:41
Basiek : Hm, to za to się zabiorę emotka Może z Kiełbasy porobić sobie te działy?
13 lut 16:47
Mila: Basiek weź się za arkusze, pytania wrzucaj na forum, jestem po 20, z Kiełbasy zrób optymalizację.
13 lut 20:46
Basiek : Witaj Mila, uwielbiam jak ktoś jest taki konkretny. Jutro zrobię optymalizacje. emotka Arkusze... postaram się jutro jakiś tknąć, nie wiem, czy zdążę. Może pierwsze zrobię te z Podkowy z końca książki (jest ich 6) emotka
13 lut 20:47
Mila: Tak zrób z Podkowy. Każdy arkusz niesie nie niespodziankę.
13 lut 20:48
Basiek : Okej, zrobi się Dziękuję.
13 lut 20:52
elpe: Basiek widzę nastawienie bojowe
13 lut 21:09
Basiek : Póki co, owszem
13 lut 22:02
Kejt: jesteś chyba jedyną znaną mi osobą, która lubi prawdopodobieństwo..wszyscy unikają tego jak ognia..
13 lut 22:09
Basiek : I jeszcze analityczną lubię emotka
13 lut 22:12
BLAZEJ_505: według mnie każdy powinien pracować nad pokonaniem swoich słabości i bolączek, więc powodzenia Basiaemotka btw a czy Basiu nie mówiłaś że przez ferie nie pojawisz się na forum?
13 lut 22:13
Basiek : Błażejku.... , masz tak dobrą pamięć?
13 lut 22:15
BLAZEJ_505: takie bzdety pamiętama ważnych rzeczy nie i proszę nie musicie zdrabniać mojego imienia
13 lut 22:16
Basiek : Okej. Już nie będę. Cieszy mnie, że masz tak fenomenalną pamięć (szczerze powiem, że ja zapomniałam...), ale ten... od jutra. Naprawdę, teraz to nie mam opcji. Poza tym, ja się merytorycznie przygotowałam do przygotowywania się
13 lut 22:21
BLAZEJ_505: ciekawe stwierdzenie "merytorycznie przygotowałam do przygotowywania się"
13 lut 22:22
BLAZEJ_505: ale ie musisz się trzymać tego że cię nie będzie na forum, zawsze znajdzie się ktoś kto potrzebuje pomocy emotka
13 lut 22:23
Basiek : Ja też potrzebuję pomocy... i silnej woli.
13 lut 22:26
Kejt: mam Cię ochrzaniać za każdym razem jak wejdziesz na forum? akurat w tym jestem dobra..i potrafię być bardzo upierdliwa..
13 lut 22:27
Basiek : Proooszę tak!
13 lut 22:28
BLAZEJ_505: ja w ciebie wierzę dasz radę i zdasz bardzo bobrze maturę w tym roku emotka
DZIADZIA: Cześć ludziska
Kejt: ok..mam zacząć już teraz, czy od jutra?
Basiek : Jutra Hej Dziadzia
13 lut 22:29