z talii kart wylosowano jedną
Patri: Z talii 24 kart losujemy kolejno trzy karty ze zwracaniem. Jakie jest prawd. wylosowania
dokładnie jednego króla?
Ω=24*24*24
A=

?
P(A)=
AΩ oczywiście.
13 lut 14:34
Patronus:
czyli losujemy na pierwszym miejscu króla na drugim nie króla i na trzecim nie króla
albo na pierwszym nie króla na drugim króla i na trzecim nie króla
albo na pierwszym i drugim nie króla a na trzecim króla

|A| = 3*4*20*20 = 12*400
|Ω| = 24*24*24
| | 12*20*20 | | 25 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 24*24*24 | | 72 | |
Tak to widzę
13 lut 14:42
Patri: o matko...
13 lut 14:44
Patri: ok, spróbuję sama ze bez zwracania, ok?
13 lut 14:45
Patri: Ω=24*23*22
A=4*20*19+20*4*19+20*19*4
P(A)=AΩ nie chce mi się obliczać dokładnie.
Poprawnie?
13 lut 14:48
Patronus: wygląda dobrze
13 lut 14:55
13 lut 14:58
Hary: fatalnie. bo powinno być 1/13824
27 mar 10:52