Oblicz granicę ciągu
Kruk:
13 lut 13:52
Krzysiek: korzystasz z liczby e do obliczenia tej granicy
13 lut 14:14
Kruk: Hmmm... A konkretnie w jaki sposób?
13 lut 14:20
Krzysiek:
gdzie a
n zmierza do
∞
13 lut 14:21
13 lut 14:23
Kruk: Ok, wiem już czym jest liczba e, ale jak tę wiedzę zastosować?
Doprowadziłem wyrażenie do formy:
Nie wiem czy poszedłem w dobrą stronę, nie mogę ruszyć dalej...
13 lut 14:27
Krzysiek:
| | 1 | |
więc: [(1+ |
| )−(n+2) ](2n)/(−(n+2)) |
| | −(n+2) | |
nawias kwadratowy zmierza do e, a potęga do −2 więc całość zmierza do e
−2
13 lut 14:31
13 lut 14:36
Aga1: Inaczej lim
n→∞(1+α
n)
βn=e
lim n→∞(αn*βn)
| | −1 | | −2n | |
(1+ |
| )2n=elim n→∞ |
| =e−2. |
| | n+2 | | n+2 | |
13 lut 15:36
Krzysiek: Aga1,jak mnie uczono, to co napisałaś nie do końca jest poprawne,ponieważ przechodzisz
częściowo do granicy
13 lut 15:53
Aga1: Mam taki wzór z wykładów, jako drugi sposób.
13 lut 16:00
pigor: lub inaczej . ...

np. tak
| | n+1 | | n2n(1+1n)2n | |
an=( |
| )2n= |
| ⇒ |
| | n+2 | | n2n(1+2n)2n | |
| | lim (1+1n) n *2 | | e2 | |
lim an = |
| = |
| = e−2  |
| | lim(1+2n) n2 *4 | | e4 | |
13 lut 16:20
Kruk: Hej, znalazłem rozwiązanie podane mi przez wykładowczynię. Teraz wreszcie rozumiem.
| | n+1 | | | |
lim n→∞ ( |
| )2n = lim n→∞ [ |
| ]2n = |
| | n+2 | | | |
13 lut 16:24