AMANDA: funkcja f dla argumentu -5 przyjmuje wartość -12. Punkt W=(-3,4) jest wierzchołkiem
paraboli, która jest wykresem funkcji kwadratowej f.
a)określ przedziały monotoniczności i zbiór wartości funkcji f.
b)znajdz postać kanoniczna wzoru funkcji f.
c) znajdx te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości mniejsze od -32!
Bardzo prosze o pomoc !bo tak jak by łapie to zadanie ale do końca nie wiem jak je
zrobic.
wiem że jest tu mnóstwo zadan i odp moge sie nie doczekac ale jednak spróbuje i z góry
dzięki
xpt: Skoro cośtam rozumiesz to CI tylko powiem co musisz po kolei robić

a) narysuj dwie osie i nanieś te 2 punkty na wykres (nei musisz marnować papieru, możesz
sobie równie dobrze "rysować" w myślach )
Wierzchołek funkcji kwadratowej jest miejscem, w którym funkcja ma najmniejszą lub
największą wartość. punkt (-5,-12) znajduje się pod wierzchołkiem to znaczy, ze ramiona
paraboli będą skierowane w dół.
skoro ramiona są skierowane w dół to zaczynając od -
∞ i idąc w prawą stronę wykres
przywiera coraz większe wartości liczbowe. Więc funkcja rośnie w przedziale (-
∞,-3).
Czemu przedział obustronnie otwarty, a nie prawostronnie domknięty ?
No tutaj jest akurat dowolność, bo matematycy się spierają czy w takim przypadku funkcja
rożnie w punkcie (-3,4) czy już maleje ?
Tak więc oznaczaj jak chcesz, ale bądż konsekwentna w oznaczeniach.
Idąc dalej wykresem funkcji kwadratowej jest parabola. Jest ona symetryczna względem
prostej o równaniu x=p (p będzie nam dalej potrzebne do podpunktu B przy funkcji
kanonicznej). Wiadome jest, że p=-3 (ponieważ p i q to współrzędne wierzchołka) więc
dalej fnkcja będzie spadać, w przedziale od (-3,+
∞) <- jeśli wcześniej domknęłaś
przedział to i teraz musisz.
Zbiór wartości funkcji, czyli przeciwdziedzina odczytujemy z wykresu. Raiona paraboli
skierowane w dół, więc d
-1: (-
∞,4> - teraz już przedział domknięty.
b) postać kanoniczna ma wzór y=a(x-p)
2+q
p i q odczytujemy z wierzchołka.
Następnie podstawiamy współrzędne punktu (-5,-12) za x i y i obliczamy współvczynnik
kierunkowy (a).
c) Masz już wzór w postaci kanonicznej y=a(x-p)
2+q
Chcesz wiedzieć dla jakich x funkcja ma y mniejsze niż -32. Tworzysz więc nierówność
kwadratową podstawiając za y wartość -32
-32>a(x-p)
2+q