matematykaszkolna.pl
AMANDA: funkcja f dla argumentu -5 przyjmuje wartość -12. Punkt W=(-3,4) jest wierzchołkiem paraboli, która jest wykresem funkcji kwadratowej f. a)określ przedziały monotoniczności i zbiór wartości funkcji f. b)znajdz postać kanoniczna wzoru funkcji f. c) znajdx te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości mniejsze od -32! Bardzo prosze o pomoc !bo tak jak by łapie to zadanie ale do końca nie wiem jak je zrobic. wiem że jest tu mnóstwo zadan i odp moge sie nie doczekac ale jednak spróbuje i z góry dziękiemotikonka
5 maj 18:26
xpt: Skoro cośtam rozumiesz to CI tylko powiem co musisz po kolei robić emotikonka a) narysuj dwie osie i nanieś te 2 punkty na wykres (nei musisz marnować papieru, możesz sobie równie dobrze "rysować" w myślach ) Wierzchołek funkcji kwadratowej jest miejscem, w którym funkcja ma najmniejszą lub największą wartość. punkt (-5,-12) znajduje się pod wierzchołkiem to znaczy, ze ramiona paraboli będą skierowane w dół. skoro ramiona są skierowane w dół to zaczynając od - i idąc w prawą stronę wykres przywiera coraz większe wartości liczbowe. Więc funkcja rośnie w przedziale (-,-3). Czemu przedział obustronnie otwarty, a nie prawostronnie domknięty ? No tutaj jest akurat dowolność, bo matematycy się spierają czy w takim przypadku funkcja rożnie w punkcie (-3,4) czy już maleje ? Tak więc oznaczaj jak chcesz, ale bądż konsekwentna w oznaczeniach. Idąc dalej wykresem funkcji kwadratowej jest parabola. Jest ona symetryczna względem prostej o równaniu x=p (p będzie nam dalej potrzebne do podpunktu B przy funkcji kanonicznej). Wiadome jest, że p=-3 (ponieważ p i q to współrzędne wierzchołka) więc dalej fnkcja będzie spadać, w przedziale od (-3,+) <- jeśli wcześniej domknęłaś przedział to i teraz musisz. Zbiór wartości funkcji, czyli przeciwdziedzina odczytujemy z wykresu. Raiona paraboli skierowane w dół, więc d-1: (-,4> - teraz już przedział domknięty. b) postać kanoniczna ma wzór y=a(x-p)2+q p i q odczytujemy z wierzchołka. Następnie podstawiamy współrzędne punktu (-5,-12) za x i y i obliczamy współvczynnik kierunkowy (a). c) Masz już wzór w postaci kanonicznej y=a(x-p)2+q Chcesz wiedzieć dla jakich x funkcja ma y mniejsze niż -32. Tworzysz więc nierówność kwadratową podstawiając za y wartość -32 -32>a(x-p)2+q
5 maj 19:47
AMANDA: dzięki za pomoc przydała sie baardzoemotikonka wszystko mi wyszlo
5 maj 21:31