funkcja
ola: dane są funkcje f(x)=(m2+m)x−5 i g(x)=12x+7. Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla
ktorych wykresy tych funkcji są :
a)rownolegle
b)prostopadle
13 lut 13:41
Kejt:
a) funkcje są równoległe:
m
2+m=12
m
2+m−12=0
Δ=49
m
1=...
m
2=...
b) prostopadłe:
12*(m
2+m)=−1
m
1=...
m
2=...
13 lut 14:13
krystek: Uporządkujmy:
a) równoległe gdy współczynniki kierunkowe sa równe a1=a2 a1=m2+m a2=12
b)prostopadłe gdy a1*a2=−1
co daje nam (m2+m)*12=−1
I wszystko masz − prawie przez Kejtwyliczone.
13 lut 14:37