Ciągi
Pepsi2092: Niech ciąg (a
n) będzie ciągiem arytmetycznym. Zatem ciągiem arytmetycznym jest ciąg określony
wzorem:
D. b
n=|a
n|
pozostałe punkty sprawdziłem a ten ostatni jest dla mnie troche dziwny, jak to zbadać ?
13 lut 13:32
Pepsi2092: ZKS Mistrzu zerknij jak możesz
13 lut 13:38
ZKS:
Jeżeli an jest arytmetyczny to an + 1 − an = r.
bn + 1 − bn = |an + 1| − |an| = |a1 + nr| − |a1 + nr − r|
jeżeli an < 0 to
−a1 − nr + a1 + nr − r = −r
jeżeli an ≥ 0 to
a1 + nr − a1 − nr + r = r
Więc jest to ciąg arytmetyczny.
13 lut 13:39
Pepsi2092: No powiem Ci, że podobnie to robiłem ale z odpowiedzi wynika, że to nie jest arytmetyczny i nie
wiem kurde

Co oni to wycudowali
13 lut 13:42
ZKS:
Nie jest?

To może coś źle zrobiłem spróbuje jeszcze raz zrobić na spokojnie.
13 lut 13:44
Pepsi2092: Ok

Nie chce za bardzo gitary zawracać ale przerósł mnie ten ppkt
13 lut 13:46
ZKS:
Chyba że może nie jest arytmetyczny dlatego że dostajemy różne
r dla a
n < 0 mamy
−r
a dla a
n ≥ 0 mamy
r.
13 lut 13:51
ja:
jeśli |a1+nr|≥0 i |a1+nr−r|≥0 to
bn+1−bn=a1+nr−a1−nr+r=r
jeśli |a1+nr|≥0 i |a1+nr−r|<0 to
bn+1−bn=a1+nr+a1+nr−r=2*a1+2*nr−r
jeśli |a1+nr|<0 i |a1+nr−r|≥0 to
bn+1−bn=−a1−nr−a1−nr+r=−2*a1−2*nr+r
jeśli |a1+nr|<0 i |a1+nr−r|<0 to
bn+1−bn=−a1−nr+a1+nr−r=−r
czyli jest arytmetyczny tylko w określonych przedziałach
13 lut 13:53
Pepsi2092: pewnie to będzie ten myk, bo różnica nie jest stała

Więc dzięki wielkie i cisnę dalej z tymi
ciągami
13 lut 13:53
ZKS:
Nie rób zamkniętych a od razu otwarte bo na maturze rozszerzonej nie masz zadań zamkniętych.
13 lut 13:55
Pepsi2092: Wiem wiem, ale kurde zrobiłem już te otwarte z ciągów z czerwonego aksjomatu i chciałem
zobaczyć te zamkniete i niektóre są naprawdę dziwne
13 lut 13:56