Znajdz asymptoty
tomo: Znajdź asymptoty pionowe i poziome funkcji:
f(x)= lnx/ x2−1
13 lut 12:44
ZKS:
| | lnx | | ∞ | | 1 | |
limx → ∞ |
| = [ |
| ] = H = limx → ∞ |
| = 0 |
| | x2 − 1 | | ∞ | | 2x2 | |
| | lnx | | 0 | | 1 | | 1 | |
limx → 1− |
| = [ |
| ] = H = limx → 1− |
| = |
| |
| | x2 − 1 | | 0 | | 2x2 | | 2 | |
| | lnx | | 0 | | 1 | | 1 | |
limx → 1+ |
| = [ |
| ] = H = limx → 1+ |
| = |
| |
| | x2 − 1 | | 0 | | 2x2 | | 2 | |
13 lut 13:21
tomo: Czyli asymptota pionowa jest 1/2 a pozioma w 0 ? mógł byś to jakoś sensownie wytłumaczyć ?
13 lut 13:49
ZKS:
A kiedy jest asymptota pionowa a kiedy pozioma?
13 lut 14:15