matematykaszkolna.pl
na ile sposobów można ustawić Patri: Na ile sposobów można połączyć w pary czwórkę chłopców (c1,c2,c3,c4) i czwórkę dziewcząt (d1,d2,d3,d4), jeśli w każdej parze musi być i chłopak i dziewczyna? Odpowiedź jest 24 czyli 4! Dlaczego to nie jest 4*4? Nie rozumiem, czy może mi to ktoś wytłumaczyć?
13 lut 12:37
Patri: help
13 lut 12:53
Patri: ktoś mi wytłumaczy? proszę?
13 lut 13:29
ja: pierwszy chłopiec ma do wyboru 4 dziewczęta, drugi już tylko 3 (bo jedną już wziął jego kolega), trzeci dwie, a czwartemu zostaje tylko jedna, jest to więc 1*2*3*4=4!=24 To w gruncie rzeczy kwestia liczby różnych kolejności w jakie można ustawić dziewczęta (albo na odwrót − chłopców), czyli liczby permutacji.
13 lut 13:37
Patri: Ale to jest więcej możliwości niż wynika z tabelki gdy rozrysuje się 4x4, to jakie jeszcze pary można utworzyć? Wydaje mi się na logikę, że 4x4 wyczerpuje wszystkie możliwości utworzenia par... a tu się okazuje że jest ich jeszcze więcej
13 lut 13:58
Patri: dlaczego?emotka
13 lut 14:14
Patronus: Taka tabelka jak mówisz wyczrpuje wszystkie możliwości wybrania jednej pary. jeśli chcesz wybrać 4 pary to musisz taką tabelkę zrobić w czterech wymiarach emotka
13 lut 14:14
Patri: O cześć Patronus!
13 lut 14:16
Patronus: ano cześć emotka
13 lut 14:16
Patri: dlaczego akurat 24?emotka boszszsz, dużo już się nauczyłam, ale chyba nigdy tego nie zgłębię tak jak bym chciała...
13 lut 14:17
Patronus: Ustawisz na "sztywno dziewczynki pod ścianą i bierzesz po kolei chłopców pierwszy może wybrać każdą − 4 możliwości drugi może wybrać jedną z 3 − 3 możliwośći trzeci ma tylko dwie do wyboru − 2 możliwości a czwarty bierze co zostało − 1 możliwośc czyli 4*3*2 = 24 Tak jak napisał "ja" emotka
13 lut 14:20
Patri: Złe pytanie pewnie, ja wiem, że 24, ja wiem, że 4!, ja nie wiem dlaczego 4!, to znaczy wiem, że pierwszy chłopak wybiera 1 z 4, drugi 1 z 3 itp, wychodzi 4*3*2*1 a tu jest 4! a to jest 24. Jeśli rzucam dwoma kostkami i układam pary to już jest inaczej, mój mózg nie chwyta rożnicy.
13 lut 14:21
Patronus: a widzisz − napisałaś "jak rzucam dwoma kostkami" − masz tak jakby 6 wyników jednej kostki (6 dziewczyn) i 6 wyników drugiej kostki ( 6 chłopców) i patrzysz możliwą parę jaką oni mogą utworzyć. Jedną, a w zadaniu powyżej masz utworzyć 4 pary na raz, więc tabelka się nie przyda.
13 lut 14:27
Patri: Szukałam Cię w liście kontaktów na swoim gg, ale nie widzę. I wstydzę się zawracać głowę w sumie, choć chcę rozumieć. Jeśli masz mnie na gg, odezwij się gdybyś chciał pomóc, hm?
13 lut 14:27
Patri: 4 pary na raz... ok, plus minus... jeszcze mam jedno zadanie na którym stanęłam wpiszę jako nowe zadanie, ok? Do zobaczenia emotka
13 lut 14:30