:)
tomek: Podaj przyklad funkcji f, ktora:
− jest rosnaca w przedziale (−∞;2>
−ma znak dodatni w przedziale (−1;5)
−nie jest funkcja roznowartosciowa
Zapisz wzor tej funkcji i naszkicuj jej wykres.
13 lut 10:48
Patronus: f(x) = −(x+1)(x−5)
miejsca zerowe w punkatch −1 i 5, minus przy najwyższej potędze − czyli smutna buźka czyli
dodatnia jest od (−1;5)
X wierzchołkowe w punkcie 2 czyli funkcja rosnąca w przedziale (−
∞;2>
no i jest kwadratowa czyli nie różnowartościowa
A z rysunkiem juz sobie chyba poradzisz
13 lut 11:19
Ted: to funkcja mająca miejsca zerowe x
1=−1 i x
2=5 ma wierzchołek dla x=2

? −
13 lut 11:27
Ted: no tak −
13 lut 11:28