dla wielomianu w(x)
Problematyczny: Dla wielomianu W(x) = 2x4 − 11x3 + 9x2 − 10x + 14
znajdź taki wielomian P(x) i liczbę R,
żeby W(x) = (x − 1/2) * P(x) + R
Proszę o pomoc z zadankiem.
12 lut 23:40
ZKS:
2x
4 − x
3 − 10x
3 + 5x
2 + 4x
2 − 2x − 8x + 4 + 10 =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= 2x3(x − |
| ) − 10x2(x − |
| ) + 4x(x − |
| ) − 8(x − |
| ) + 10 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= (x − |
| )(2x3 − 10x2 + 4x − 8) + 10 |
| | 2 | |
12 lut 23:49
Problematyczny: dzięki wielkie
12 lut 23:54
Mila: P(x) = 2x3 −10x2+4x−8
r =10
podzielić w(x) przez (x−1/2)
12 lut 23:55
Gustlik: Schemat Hornera:
2 −11 9 −10 14
0,5 2 −10 4 −8 10
W(x)=(x−0,5)(2x3−10x2+4x−8)+10
13 lut 00:34