prosze o objaśnienie :)
Paulina: To zadanie juz było ale i tak nie umiem zrobic , czy moge poprosic o objaśnienie .
Wycinek kola o promieniu 2 wyznaczony przez kat 90* zwinieto w powierzchnie boczna stożka . Do
oblicznia pole powirzchni calkowitej .
12 lut 22:55
Mila: R=2 −promień wycinka, ten promień będzie tworzącą stożka.
| | 1 | |
obwód podstawy stożka = |
| *2*π*2=2*π*r |
| | 4 | |
gdzie r − to promień podstawy stożka.
Oblicz r i masz już wszystko.
Zrób sobie model, to zrozumiesz.
12 lut 23:30