czy ktoś umie to rozwiązać
damian: Załóżmy, że c, x1, x2, ..., xn, y1, y2, ..., yn to 2n + 1 podane numery. Udowodnij przez
indukcję, że każda z następujących formuł jest spełniona dla każdej liczby całkowitej n ≥ 1.
Wskaż, gdzie można zastosować hipotezę indukcyjną.
n n n
∑(xi + yi)=∑xi + ∑ yi
i=1 i=1 i=1
n n
∑ cxi= c∑ xi
i=1 i=1
Jeżeli jakimś cudem ktoś umie to rozwiązać, będę ogromnie wdzięczny.
12 lut 22:49
Mila: dla i=1
(x1 +y1 )=x1 +y1
spr dla i=n+1
n+1 n
∑(xi +yi) =∑(xi +yi) +xn+1 +yn+1=z zał.
i=1 i=1
dokończ
12 lut 23:23
damian: no właśnie nie umiem tego w ogóle zrobić, to dla mnie jakaś czarna magia.... całą noc siedzę
nad zadaniami i te dwa są dla mnie nie do przebicia.
13 lut 06:36
Mila: cd
n n
(∑xi+∑yi ) + (xn+1 +yn+1)=
i=1 i=1
n+1 n+1
∑xi + ∑yi
i=1 i=1
13 lut 11:49
damian: przepraszam, ale nie rozumiem...

czy drugi podpunkt należy udowodnić analogicznie?
13 lut 18:11
damian: mam pytanie, bo zależy mi na tym żeby zrozumieć jak to się liczy więc skąd wiesz, że po
nawiasie ma być xn+1 i yx+1?
13 lut 18:34
damian: sorry miało być n+1
13 lut 18:34
Mila: Znak ∑(xi+yi) oznacza sumę xi oraz yi, jeśli i =1 do n+1to oznacza taką sumę:
x1+ y1+ x2+ y2+x3 +y3+.......+xn+yn+ xn+1 + yn+1
Jesli to zrozumiesz to rozpisz 2 punkt, a napiszę Ci, czy dobrze.
13 lut 20:34