wariacje
weteran: Mamy 9 pudełek o pojemności do 4 kul każde oraz 9 kul.Na ile sposobów można rozmieścić kule w
tych 9 pudełkach − przy minimalnym rozkładzie po 1 kuli w każdym, a maksymalnym po 4 np.
4−4−1−0−0−0−0−0.
12 lut 22:17
Patronus: można to zapisać tak:
| ....|....|....|...|....|....|....|...|....| − 9 pudełek
| 0....|00..|....|...|.0...|...0.|...0000.|...|....| − 9 pudełek i 9 lulek (wybrany wariant

Czyli mamy 9*4 = 36 ponumerowanych miejsc na ułożenie kulek
To z 36 wybieramy 9 miejsc i układamy tam kulki
| | | | 36! | | 28 29 30 31 32 33 34 35 36 | |
|A| = | = |
| = |
| = nie chce mi |
| | | 27!*9! | | 2 3 4 5 6 7 8 | |
sie liczyć
12 lut 22:26