różniczka
me: mozecie pomoc bo nie wychodzi ....Rozwiaz zagadnienie poczatkowe: y' + 2xy = 4x, y(1) = 2.
12 lut 22:05
Trivial: Dobrze przepisane?
12 lut 22:29
Trivial:
| | y | |
Tzn. tylko się upewniam czy nie jest np. |
| (wtedy liniowe). |
| | x | |
yy' + 2x = 4xy
yy' = 2x(2y−1)
| 1 | |
| (2y + ln|2y−1| − 1) = x2 + c. |
| 4 | |
Zagadnienie początkowe.
y(1) = 2
| 1 | |
| (2*2 + ln|2*2−1| − 1) = 12 + c. |
| 4 | |
12 lut 22:44
me: o kurde jednak zle przesialem powinno byc 2/x*y
12 lut 23:22
me: to jeszcze trudniejsze patrze
12 lut 23:31
Krzysiek: | | 2 | | 2 | |
zależy co ma być, czy: |
| y czy |
| ... |
| | x | | xy | |
12 lut 23:34
me: 2xy
12 lut 23:39
Krzysiek: to jak napisał Trivial, masz wtedy równanie liniowe niejednorodne
najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne tzn:
(korzystasz z gotowego wzoru, lub zamieniasz na równanie o rozdzielonych zmiennych i całkujesz
podobnie jak wyżej to zrobił Trivial)
potem szukasz rozwiązania szczególnego równania liniowego niejednorodnego metodą przewidywań
12 lut 23:43
me: hmmm to coś czuje że nie ogarnę tego ... tak w jedną nockę...
12 lut 23:50