zakładam, że zadanie trzeba sprowadzić do d`hospitala, tylko nie mam pojęcia jak je ugryźć...
| x−8 | ||
limx→1 | ||
| (x−1)(x−3)2(x−7)5 |
x → 1+
x → 1−
| −7 | ||
podstawiasz i wychodzi ci | , a to jest −∞ (minus nieskończoność) . ... ![]() | |
| 0 |
| −7 | |
= ∞ | |
| 0+ * 4 * (− 65) |
| −7 | |
= − ∞ | |
| 0− * 4 * (−65) |
a granic prawo− i lewostronnych do końca nie rozkminiam, ale dzięki za podpowiedź−poszperam,
spróbuję i może się uda
a jak nie to poproszę o wytłumaczenie
| −7 | 7 | |||
i wyjdzie ci przy x → 1+ tak : | = | = +∞ , a przy | ||
| (+0)*(+)*(−) | 0 |
| −7 | −7 | |||
x → 1− tak : | = | = −∞ . ... ![]() | ||
| (−0)*(+)*(−) | 0 |
| 1 | ||
a limx→0 (x2+1) | ||
| sin3x |
| x2+1 | 3x | |||
... = limx→0± | * | = ± ∞ * 1= ±∞ | ||
| 3x | sin3x |
ale nie mogłam dojść do tego jak doprowadzić do nieoznaczonych i w obu napisałam
nieskończoność. na więcej nie będę już może sama sobie utrudniać
a skoro już tyle pomocy uzyskałam to poproszę o sprawdzenie jeszcze jednego
:
wyznaczyć liczbę rozwiązań równania 2x3+3x2−12x+a=o w zależności od a
i wyszło mi, że jeśli:
a=7 i a=−20 dwa rozwiązania
a∊(−20,7) trzy rozwiązania
a∊(−∞,−20) i (7,+∞)
ale o to chodziło
dziękuję po miliJonkroć