kwadrat
kwiatek: Kwadrat o boku długości a przekształcono przez symetrię względem prostej
zawierającej środek jednego z boków i jeden z przeciwległych wierzchołków kwadratu.
Oblicz pole części wspólnej kwadratu i jego obrazu w tej symetrii.
1/2*2=1/2a*a/2
2=1/2a²
Odp Pole cz. wsp=1/2a²
czy może mi to ktoś sprawdzić czy dobrze mam obliczone. Rysunek też mam dobrze tylko te
obliczenia
12 lut 21:21
pigor: ... wynik dobry , bo część wspólna to pole dwóch trójkątów prostokątnych
2* (
12a*
a2) =
12a
2 , czyli pole prostokąta a*
12a =
12a2 .
12 lut 21:39
kwiatek: dziękuję za odpowiedź
13 lut 12:03