rozwiąż równanie
zbytdobra: rozwiąż równanie:
2x4−9x3+14x2−9x+2=0
proszę o pomoc
12 lut 20:46
Godzio:
x = 1 pasuje więc dziel przez (x − 1)
12 lut 20:54
zbytdobra: podzieliłam i wyszło mi : 2x3−11x2+3x−6 i reszta −4
i co teraz?
12 lut 21:04
Godzio: To jest pierwiastek, więc powinno dzielić się brez reszty
12 lut 21:08
pigor: ., ale warto zauważyć, że
także W(2)=W(1)=0 , zatem od razu dziel przez (x−1)(x−2)=x
2−3x+2 . ...
12 lut 21:11
Godzio:
No tak, ale nikt Ci na podstawie nie będzie dzielił przez 2 na raz

Zacznijmy od tego, że jak
zobaczy jeden pierwiastek to na razie nie będzie szukać drugiego
12 lut 21:12
zbytdobra: faktycznie, już poprawiłam i wyszło : 2x3−7x2+7x−2
i co teraz mam czynić?
12 lut 21:16
Godzio:
pigor podpowiedział, W(2) = 0, zatem dziel przez (x − 2), a później masz już f.
kwadratową
12 lut 21:19
zbytdobra: ok
12 lut 21:20
pigor: ... no tak zgoda, to tylko propozycja, bo nie wiem czy to ...

podstawa , ale co takiego
dzielenia
(2x
4−9x
3+14x
2−9x+2) : (x
2−3x+2) = ... nie ma w podstawie ?
no to może , przez porównanie dwóch wielomianów , np. szukam takich liczb b, c, że :
2x
4−9x
3+14x
2−9x+2 = (x
2−3x+2) (2x
2+bx+c) . ...
12 lut 21:22
zbytdobra: f kwadratowa wyszła 2x
2−3x+1 i z tego x=1 i
12
czyli rozwiązaniem równania są x∊{
12,1,2}
a jak się dzieli dwa naraz?

ps jestem na podstawie a zdaję rozszerzenie, może się uda.
w szkole nie miałam nigdy dzielenia wielomianów.
12 lut 21:34